Parc Natural del Delta de l’Ebre

En cerca d’equilibri natura – humanitat

Espai natural protegit

El 1983, a instàncies dels mateixos habitants, la Generalitat de Catalunya va constituir el Parc Natural del Delta de l’Ebre amb la finalitat de fer possible l’harmonia entre els valors naturals de la zona i la presència humana. El Parc Natural és un dels espais més singulars de Catalunya i la seva importància és reconeguda internacionalment pels màxims organismes especialitzats.

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les regions més importants de la Mediterrània. Es tracta d’un paratge molt especial, on la desembocadura del riu Ebre dona vida a un parc natural excepcional i de primer nivell que acull una incomparable riquesa de flora i fauna.

Amb una superfície total de 7.736 hectàrees, el Parc Natural del Delta de l’Ebre comprèn les comarques del Baix Ebre i del Montsià, on cada centímetre és un univers de vida:

 • Més de 500 espècies de vegetació conformen un poblament florístic únic a les terres catalanes. Destaquen els canyissars, les jonqueres, els eucaliptus, els lligaboscos de riu i, per descomptat, l’arròs, l’estrella del territori.
 • Quant a la fauna, les aus tenen una gran rellevància. S’han quantificat entre 50.000 i 100.000 exemplars de 300 espècies diferents.

La rica biodiversitat del Parc Natural requereix protecció per assegurar el seu futur. En aquest sentit, a banda de ser un espai natural protegit, és una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i forma part de la Xarxa Natura 2000 i de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

Espais d’interès

Bassa de les Olles

La llacuna més petita del Delta de l’Ebre

Punta del Fangar

Un immens sorral amb dunes mòbils

Desembocadura de l’Ebre

L’última frontera després de 1.000 km

L’Encanyissada

Una gran praderia submergida

Ullals de Baltasar

Quan l’aigua sorgeix de la terra

Llacuna del Canal Vell

L’origen del Parc

Punta de la Banya

La joia del Parc Natural

El Garxal

La llacuna més recent

Buda

L’última illa

La Tancada

Un bon lloc per observar ocells

Equipaments d’ús públic del Parc Natural

Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre

 • Més informació: +34 977 489 679

En l’Ecomuseu et podràs introduir en el peculiar món del Delta, sobretot en el funcionament dels aspectes naturals i humans del seu ecosistema.

La visita comença a la masia, on es troben el centre d’informació i la sala de projeccions, i continua per la planta superior, on hi ha l’exposició permanent sobre el Parc Natural i el Delta de l’Ebre. Un cop a l’exterior, l’itinerari ens descobreix diferents ambients naturals (riu, bassa, bosc de ribera i ullal) i humanitzats (sistema de reg, horta i arrossar), així com les activitats humanes tradicionals (tècniques tradicionals del conreu de l’arròs i la pesca continental). I en el seu magnífic aquari, es poden contemplar les principals espècies de peixos i amfibis presents al Delta.

Tot el recorregut està adaptat per a persones invidents, amb deficiència visual o amb discapacitat física. Gran part de la informació està disponible en format braille i en format de macrocaràcters, fruit d’un acord amb l’ONCE.

Casa de Fusta

 • Més informació: +34 977 261 022

La Casa de Fusta és una de les construccions més emblemàtiques al Delta. Les instal·lacions acullen una exposició permanent dedicada a les llacunes del Delta de l’Ebre, com també una col·lecció d’ocells naturalitzats més representatius d’aquesta zona humida. Cal remarcar els serveis públics disponibles, imprescindibles tant per conèixer i entendre la complexitat d’aquest ecosistema com per relaxar-se i gaudir plenament de la natura.

Serveis destacats: servei d’informació, agrobotiga, sala d’audiovisuals, itinerari interpretatiu, diferents miradors, carril bici i àrea recreativa.

Miradors del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Els miradors s’han convertit en una de les infraestructures més populars i utilitzades pels visitants. I no és per casualitat. El Delta és un territori pla, així que poder elevar-se uns quants metres del terra, és una excel·lent oportunitat per abastar visualment l’horitzó.

Aquestes instal·lacions estan ubicades estratègicament al voltant de les basses per permetre descobrir i admirar l’alt valor paisatgístic i faunístic d’aquests rics, però tan fràgils, espais protegits.

Altres equipaments

A banda dels equipaments d’ús públic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, al Delta també hi ha altres museus i centres d’interpretació on pots conèixer i aprendre sobre les nostres tradicions, cultura, patrimoni arquitectònic i història.

Normes i consells per a la visita

El Delta és tan únic com fràgil, motiu pel qual et demanem que, quan ens visitis, segueixis aquestes recomanacions per fer turisme sostenible, respectar els recursos naturals i ajudar a conservar el medi ambient.

 • Fes cas als senyals i respecta les zones d’accés prohibit, molt especialment en època de nidificació (de febrer a agost, inclosos).
 • Segueix els camins indicats, itineraris i observatoris destinats a l’observació i la fotografia.
 • Utilitza els prismàtics i telescopis per observar els animals des d’una distància prudencial per no destorbar-los.
 • Deixa la natura tan neta com l’hagis trobat. Recull les deixalles que hagis generat i utilitza les papereres.
 • A les reserves naturals no es pot molestar, destruir ni recollir cap exemplar animal o vegetal ni viu ni mort.
 • Els gossos sense lligar espanten els ocells i estan prohibits a les reserves naturals.
 • Evita acampar en zones prohibides o instal·lar-te a dormir als observatoris d’aus.
 • Deixa el vehicle en els aparcaments previstos o vora les carreteres, en llocs amples que no obstaculitzin el pas.
 • Pots alertar, amb amabilitat, les persones que no respectin les normes bàsiques, sobretot a aquelles que s’endinsin en espais prohibits.
 • Per higiene, evita tocar animals morts. Si sospites que es tracta d’una espècie en perill, morta per causes estranyes, o que és un animal ferit, avisa els guardes rurals trucant al +34 977 706 261.
 • És important recollir les dades d’aus anellades que trobis mortes i remetre-les a oficina.anillas@dgcn.mma.es o a la seu del Parc Natural on fas la visita.
 • Si observes anormalitats greus, animals morts, cacera il·legal, incendis, etc., avisa els guardes rurals (+34 977 706 261) o al Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) (+34 977 500 108).

Què fer i veure al Delta de l’Ebre?

Gastronomia i enoturisme

Turisme actiu

Rutes verdes

Cicloturisme

Rutes blaves

Cultura i patrimoni

Espais naturals

Com arribar al Delta de l’Ebre?